Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede – Armoede Week Utrecht

10 oktober 2016 - 14 oktober 2016

Armoedeweek 10 – 17 oktober 2016 Armoedecoalitie Utrecht

Samen wonen, werken, delen

Arm en rijk, jong en oud, Nederlander en medelander: iedereen is van harte welkom bij de activiteiten van de armoedeweek 2016. Het weekprogramma omvat twee onderdelen. Zo worden op diverse plekken in Utrecht gesprekken over armoede georganiseerd. Komt u ook uw zegje doen? Op zondag 16 oktober hopen we u te begroeten op het Armoedefestival. Een inspirerend en kleurrijk feest met een kledingbazaar, infomarkt, muziek en een gezamenlijk diner. Schuift u aan?

Aandacht voor armoede

De crisis lijkt voorbij, de economie groeit en de huizen wisselen weer in rap tempo van eigenaar: toch is armoede de wereld niet uit. De groep Nederlanders die maandelijks geld tekort komen, neemt jaarlijks toe. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau leeft bijna momenteel 1,25 miljoen mensen in armoede. In de praktijk betekent dit dat één op de tien daarvan moeite heeft met het betalen van de dagelijkse boodschappen en de maandelijkse vaste lasten.

Dat brengt zenuwslopende momenten voor hen met zich mee: krijg ik nog wel geld uit de pinautomaat? Hoe loop ik die achterstand in hypotheek in? Maar ook spanning in het gezin omdat er bijvoorbeeld geen financiële ruimte is voor een verjaardagsfeestje en schaamte omdat de kinderen in tweedehands kleding moeten lopen. De armoedeweek in oktober is het moment om daarbij stil te staan en samen te delen.

Samen de armoede te lijf

Een week lang vraagt de Armoedecoalitie Utrecht uw aandacht voor de strijd tegen armoede en de sociale uitsluiting en schaamte die dit met zich meebrengt. In het kader daarvan vinden van 10 t/m 14 oktober onder begeleiding gesprekken over armoede plaats. Centraal daarbij staan vragen als: wat betekent armoede voor u? Hebt u zelf armoede gekend, wat deed dat met u en hoe bent u hiermee omgegaan? Hoe ziet voor u een leven zonder armoede eruit? Door met elkaar open over ervaringen en mogelijkheden te spreken ontstaan nieuwe inzichten en daardoor meer begrip voor elkaar. Wilt u uw verhalen, wensen en tips delen? Kom dan bijvoorbeeld naar de bijeenkomst in Kopi Susu op 10 oktober of naar een van de andere dialoogbijeenkomsten. Studenten van de opleiding tot ervaringsdeskundige in armoede en wethouder Victor Everhardt verzorgen daar de aftrap van de dialogenreeks.

Armoede week Utrecht 2016 flyer.pdf

Op zondag 16 oktober maken we er een feestje van. Tijdens het Armoedefestival staan diverse optredens op het programma, is er een infomarkt (waar haal ik geld/spullen vandaan?) en een kledingbeurs, wordt de opbrengst van voorafgaande dagen ‘geoogst’ en gaan we aan het einde van de middag samen aan tafel.

Armoede festival Utrecht 2016 flyer.pdf

Tot slot houdt op 17 oktober Stadsgeldbeheer een Open dag.

Armoedecoalitie

Grote organisaties, kleinschalige initiatieven, hulp- en dienstverleners, belangenbehartigers en ervaringsdeskundigen hebben zich verenigd in de Armoedecoalitie Utrecht. Onder de deelnemers bevinden zich organisaties als het Leger des Heils, Lister, Al Amal, Stichting de
Tussenvoorziening, Cliëntenraad Participatiewet, Emmaus, U-2B Heard!, Ubuntuhuis, U Centraal, buurtteams, woningbouwcorporatie Portaal, Solgu, Cosbo, Steunpunt Ggz, NISBO, Resto VanHarte, Hogeschool Utrecht, buurtpastoraat en Speelgoedbank. Met elkaar streven zij ernaar de positie van financieel minder draagkrachtigen te verbeteren.

Meer informatie

Voor aanvullende informatie kunt u terecht bij Marry Mos; tel.:0618680097; mail: marrymos@tussenvoorziening.nl of Liesbeth Rox; tel.: 06-12747651

De Armoedecoalitie Utrecht is een bundeling van maatschappelijke organisaties,

initiatieven en betrokkenen (zoals Tussenvoorziening, Leger des Heils, U-Centraal, Lister,
Buurtteams, Portaal, Emmaus, Al Amal, Solgu, Ubuntu-huis, U2B Heard!, Cosbo en vele anderen).

Gegevens

Begin:
10 oktober 2016
Einde:
14 oktober 2016

Locatie

Utrecht
Kanaalstraat 198
Utrecht, 3531CP
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Armoede Coalitie Utrecht