VN Werelddag Verzet extreme armoede (17 oktober)

VN Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede

Op 17 oktober 1987 werd in Parijs de eerste Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede onthuld door Joseph Wresinski, stichter van de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld. Ruim 100.000 mensen, waaronder veel gezinnen uit de hele wereld die armoede en uitsluiting uit eigen ervaring kennen, waren daarbij aanwezig.

dalle - kopie
De tekst “Waar mensen ….” is in het marmer gebeiteld op het Plein van de Mensenrechten in hartje Parijs

Inmiddels zijn replica’s van de steen met deze tekst in landen op alle continenten te vinden. Onder meer voor het gebouw van de Verenigende Naties in New York en in Brussel, op de Esplanade voor het Europees Parlement. Op alle stenen staan in 1 of meer talen deze woorden van Wresinski (1917-1988) te lezen:

“Waar mensen in armoede moeten leven, worden de Rechten van de Mens geschonden. Zich verenigen om die rechten te eerbiedigen is een dure plicht.”

Deze eerste ontmoeting was de voor de Verenigde Naties aanleiding om 17 oktober wereldwijd tot de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede te maken. In onze agenda op de home page ziet u waar dit jaar activiteiten in uw omgeving worden georganiseerd.

images

Op onze internationale 17 oktober website ziet u waar overal in de wereld manifestaties plaatsvinden en nog veel meer informatie over de dag. http://overcomingpoverty.org/

Thema VN Werelddag 2016: "Armoede uitroeien. Van vernedering en uitsluiting naar partnerschap"
Thema VN Werelddag 2016: “Armoede uitroeien. Van vernedering en uitsluiting naar partnerschap”

Replica’s van de steen in Parijs vind je over de hele wereld.

Manéga Burkina Faso 1 - kopie
Replica van de steen in Manega (Burkina Faso)
In Brussel
In Brussel
In New York bij de Verenigde Naties
In New York bij de Verenigde Naties