2014 Schaamte

Ervaringen: ‘Het is hoe jij jezelf presenteert naar anderen, de meesten zeggen tegen anderen dat zij tijdelijk! werkeloos zijn maar gauw weer een baan hebben. En dat doen zij uit schaamte en deze schaamte wordt veroorzaakt door het feit dat je tegenwoordig niet mag falen en als je faalt dan heb je het zelf gedaan.’ . (SP Onderzoek 2013)

‘Er wordt niet alleen gedacht dat wij niet willen werken en profiteren van de samenleving, maar ook dat wij ineens niet meer weten dat wij bij een sollicitatie ons netjes moeten kleden, douchen en voor de rest een dagritme moeten aanhouden. Alsof wij vanaf het moment dat wij een bijstandsuitkering ontvangen niet meer de basisdingen weten. Dit wordt vooral gezegd door sommige coaches tijdens al die trainingen die je krijgt. Dit is onbedoeld denigrerend en arrogant gedrag vanuit die mensen.’ . (SP Onderzoek 2013)

‘Tussen zwart en wit zit een hoop grijs. De instanties geven je vaak het gevoel een absolute uitvreter te zijn. Maar mensen uit de directe omgeving denken daar vaak wat genuanceerder over, gelukkig.’

Bron: SP Onderzoek 2013