2014 Sollicitatieplicht

Def: Als u een WW-uitkering ontvangt, heeft u een sollicitatieplicht. Dit betekent dat u moet solliciteren naar passend werk. In sommige gevallen kunt u een vrijstelling krijgen.

Geen sollicitatieplicht: In de volgende gevallen hoeft u niet te solliciteren als u een WW-uitkering hebt: U bent op de 1e dag van uw werkloosheid 64 jaar of ouder. U bent met vakantie (en voldoet aan de voorwaarden die daarvoor gelden). U bent met toestemming van UWV bezig een eigen bedrijf te starten. U kunt niet werken door weersomstandigheden of werktijdverkorting. U volgt een opleiding die voor uw re-integratie noodzakelijk is (UWV beoordeelt of de opleiding noodzakelijk is). U werkt op basis van een proefplaatsing. U verleent mantelzorg of doet vrijwilligerswerk met instemming van UWV.

Ervaringen: ‘Als je niet aan 5 sollicitaties komt dan wordt de helft van mijn bijstand ingehouden, bij de tweede keer ook en de derde keer krijg ik geen bijstand meer. Helaas solliciteer ik nu meerdere keren op 1 vacature, omdat er niks bij komt.’

Bron: SP Onderzoek 2013