2015 Armoede: “Binnenkort in één klap miljoenen extra armen.”

Binnenkort heeft de wereld er vermoedelijk opeens miljoenen extreem arme mensen bij. De Wereldbank wil de armoedegrens verlagen.

Tot nu toe wordt iedereen die met minder dan 1,25 dollar rond moet komen, als extreem arm genoteerd. Deze grens gaat waarschijnlijk omlaag naar 1,90 dollar per dag.

In een interview met de Financial Times zei Jim Yong Kim, de president van de Wereldbank, dat de beslissing om de armoedegrens aan te passen ‘een noodzakelijke is, gezien de inflatie’. “De nieuwe lijn is zeer goed doorgelicht door armoede-experts van de bank.” Nu moeten de aangesloten landen er nog over stemmen, dat gebeurt vermoedelijk in oktober tijdens de jaarlijkse vergadering in Lima.

Vooral veel nieuwe armen in Oost-Azië
Wereldleiders komen regelmatig bijeen om over nieuwe doelstellingen te praten om de wereld te verbeteren. Een soort follow-up van de millenniumdoelen, zeg maar. Bovenaan het lijstje staat de uitroeiing van extreme armoede.

In totaal vallen 1,4 miljard mensen onder de huidige armoedegrens. Het is erg lastig om te voorspellen hoeveel extra mensen er bijkomen als de regels aangepast worden. Onderzoekers van de bank schatte dat aantal vorig jaar op zo’n 148 miljoen. Het grootste deel daarvan komt uit Oost-Azië, waar 136 miljoen inwoners rondkomen van iets meer dan 1,25 dollar. In Latijns-Amerika komen er in totaal zo’n 8 miljoen mensen bij, dat is een vermeerdering van 25 procent. In Afrika komen er bijna geen nieuwe armen bij en blijft het aantal hangen op 416 miljoen.

Bron: http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/binnenkort-een-klap-miljoenen-extra-armen