2015 Bijstand: “Bijstandsgerechtigden in Rotterdam voelen zich vernederd”

De taken die bijstandsgerechtigden in Rotterdam voor hun uitkering moeten uitvoeren, worden door de deelnemers als intimiderend, zinloos en onredelijk ervaren.Dat schrijft Anne Mieke Zwaneveld, de gemeentelijke ombudsman, in een rapport over de uitvoering van het zogeheten re-integratiebeleid van de gemeente.

Alle gemeente zijn verplicht mensen in de bijstand te helpen zoeken naar een baan of te laten participeren in de samenleving. In Rotterdam gaat het om 38.000 mensen die iets moeten terugdoen voor de bijstand die zij ontvangen. Zwaneveld ontving veel klachten over deze tegenprestatie . Zo moet iedereen die geen werk kan vinden, de eerste vijftien weken straten vegen. Dit kan iedereen en tijdens het vegen zou arbeidsritme en algemene werknemersvaardigheden opgedaan worden. De ombudsman heeft hier twijfels over. “Velen ervaren dit werk als vernederend en confronterend. Het draagt in hun beleving in ieder geval niet bij aan het vinden van betaald werk.” Vooral hogeropgeleiden hebben moeite met het vegen omdat ze het niet vinden passen binnen het re-integratietraject.

Bron: http://www.nrc.nl/carriere/2015/05/28/bijstandsgerechtigden-in-rotterdam-voelen-zich-vernederd/ en http://ombudsmanrotterdam.nl/wp-content/uploads/2015/05/Rapport-re-integratie-ombudsman-Rdam-28-5-2015.pdf