2015 Gijzeling 3

Het aantal gijzelingsverzoeken is de laatste jaren sterk gestegen. Dat heeft drie oorzaken.

    1. Het OM mag sinds 2006 steeds meer soorten zaken zelf afdoen met een straf zonder dat er een rechter naar kijk.

    2. Sinds enige tijd wordt automatisch gecontroleerd of alle geregistreerde voertuigen een verzekering hebben en gekeurd zijn.

    3. Het CJIB treft voor verkeersboetes geen betalingsregelingen.

In 2014 stuurde het Centraal Justitieel Incassobureau 130.000 gijzelingsverzoeken. Maar de rechters hebben er genoeg van. De gijzeling is bedoeld voor mensen die hun boetes niet willen betalen, niet voor mensen die dat niet kunnen, zegt de Rotterdamse kantonrechter Wim Wetzel. In Amsterdam gaat het anders. De kantonrechters daar roepen sinds twee weken geen mensen meer op voor de gijzeling, omdat ze alle gijzelingsverzoeken in de huidige vorm gaan afwijzen. De meeste rechters volgen het Amsterdamse voorbeeld, zegt de Raad voor de Rechtspraak. Naar schatting 95 procent van de gijzelingsverzoeken wordt afgewezen.

Het OM heeft niet stilgezeten. Al sinds vorig jaar probeert het CJIB met een team ‘schrijnende gevallen’ de mensen eruit te vissen die door de boetes in de problemen komen, en ze een betalingsregeling te bieden. Ook wordt gewerkt aan een wetswijziging die het aanbieden van betalingsregelingen in meer gevallen mogelijk maak. Maar op de site staat nog dat er geen betalingsregelingen worden getroffen voor verkeersboetes. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt: “We zijn ermee bezig, maar het kost tijd.”

Bron: NRC.Next woensdag 8 april 2015