2015 Sociaal: ‘Roken? Te dik? Dan geen behandeling’

Eén op de drie specialisten wil mensen een medische behandeling weigeren als die door ongezond leven zorg nodig hebben.

Dat is de uitkomst van een onderzoek onder 1300 artsen in ziekenhuizen, uitgevoerd door de Federatie Medisch Specialisten en tv-programma Brandpunt. Ruim 40 procent van de artsen zou het recht willen hebben om een behandeling te weigeren aan ongezond levende mensen. Eén op de drie zegt van dat recht gebruik te willen maken als de ongezonde leefstijl bijdraagt aan de aandoening van de patiënt.

“Zeker in deze tijd van bezuinigingen op de zorg zullen sommige dokters die mogelijkheid er best bij willen hebben”, reageert medisch ethicus Medard Hilhorst in Trouw. “Maar dat betekent niet dat ze massaal mensen behandelingen gaan weigeren.”

Volgens Hilhorst zal een arts in een spoedsituatie nooit een behandeling weigeren: een roker die een bypass nodig heeft, zal die zeker krijgen. Hij stelt dat het erg lastig is om te bepalen in hoeverre een ziekte ‘eigen schuld’ is. “Er zijn altijd erfelijke invloeden. En er is een sociale component: mensen met een lager inkomen leven vaak ongezonder.” Een keuze om een patiënt niet te behandelen vanwege zijn leefstijl is daarom volgens de ethicus een politieke keuze.

Bron: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/roken-te-dik-dan-geen-behandeling