2015 Video (Gerard de Jong in video van Stichting Mooi 2013)

De serie “Dit is mijn Leven” van Omroep West portretteert de gewone mens met een bijzonder verhaal uit de Haagse regio. Een verhaal, dat altijd stof tot nadenken geeft. Soms is hun vertelling amusant of ontroerend, soms regelrecht confronterend.

Hoofdpersoon van deze aflevering is Gerard de Jonge. Gerard was voorheen heftruckchauffeur en magazijnwerker, maar tegenwoordig werkeloos. Omdat hij geen zin heeft thuis te zitten niksen, zet hij zich in voor de buurt waarin hij woont. Gerard woont in de nieuwe Vinexwijk Oosterheem in Zoetermeer, waar in de afgelopen jaren maar liefst 8500 nieuwe huizen zijn gebouwd. Er zijn hier veel dingen die schreeuwen om verbetering: er is zwerfvuil, er zijn hangjongeren, het beheer van de groenvoorziening is niet goed, er is weinig onderling contact tussen bewoners, en daardoor wantrouwen.

Vanuit MOOI heeft opbouwwerker Anton Niese, Gerard benaderd om een buurtforum op te zetten. Gerard blijkt de juiste kwaliteiten te hebben om mensen te kunnen benaderen. Vaak organiseert hij dan een event (bijvoorbeeld een BBQ) en nodigt daar de buurt vooruit. Niet zomaar natuurlijk om gezellig te kunnen eten en kletsen, dit is voornamelijk bedoeld om contact te kunnen leggen met buurtbewoners. Immers, in de wijk zouden de bewoners niet eens opendoen als er aan de deur gebeld werd.

Daarnaast wordt er een kijkje genomen bij het Toppertje: dit is een container met spullen die buurtbewoners kunnen gebruiken. Het is de populaire afkorting van Tijdelijke Ontmoetingsplaats, oftewel TOP. Deze container is de ontmoetingsplek voor de buurt. Dit Toppertje is door een ander buurtforum met ondersteuning door MOOI aangevraagd en middels diverse aanvragen geschonken door het Oranje Fonds.

Naast de activiteiten in het buurtforum is Gerard ook vrijwilliger voor de stichting ATD 4e wereld. Dit is een organisatie die zich vooral bezig houdt met armoedebestrijding op alle vlakken. Doordat Anton met Gerard in aanraking is gekomen en altijd organisaties probeert te verbinden en te versterken is MOOI een vorm van samenwerking met ATD 4e wereld aangegaan.

ATD heeft in Wijhe een boerderij, in juni zijn hier 3 jongerenwerkers van MOOI heengegaan samen met 10 jongeren uit Zoetermeer gedurende 3 of 4 dagen. Die 10 jongeren zijn uitgekozen door de jongerenwerkers van MOOI. Dit betreft jongelui die op het randje staan… kunnen door hulp/ondersteuning/coaching nog net dát zetje krijgen om de goede kant op te gaan i.p.v. dat ze voor het criminele pad kiezen. We zien de evaluatie van deze dagen.

Bron: https://vimeo.com/78614835