2015 Video (Hollandse Zaken, Machteloze burgers?)

Omschrijving: Zelfs premier Rutte kan het niet langer aanzien. Zijn ‘toedeledokie’ over de bonuscultuur in de financiële wereld is nu al legendarisch. Op het VVD-partijcongres zei hij over het eeuwige argument dat extreme beloningen onafwendbaar zijn vanwege internationale vanzelfsprekendheid: ‘Ga dan, toedeledoki’.
Met Rutte lijken veel Nederlanders moedeloos. Maar waarom wordt de hal van ABN Amro niet bezet door tienduizenden Nederlanders? Is het de vrees voor de macht van het geld, in handen van ‘de grote jongens’? Of hebben Nederlanders het nog te goed? En kan verzet tot wezenlijke veranderingen leiden?

Woensdag in Hollandse Zaken Nederlanders die zich verzetten. En mensen die gedesillusioneerd afhaakten. Te gast waren onder andere DSW-topman Chris Oomen, luis in de pels van de grote zorgverzekeraars, journalist Sjors van Beek die de actie ‘stop het graaien’ lanceerde en Soufian Afkir, die het op de aandeelhoudersvergadering van Ahold opnam tegen de top van Albert Heijn.
De presentatie was in handen van Cees Grimbergen. Deze uitzending van het programma Hollandse Zaken met de titel Machteloze burgers? werd uitgezonden op woensdag 3 juni door MAX.

Q & A

1. Welk onrecht wordt benoemd ?
2. Welke actievormen worden benoemd ?
3. Welke organisaties worden benoemd ?

1. – De drang naar hebzucht en macht aan de top.

– Verschil van inkomen tussen de top en de rest.

– Het verschil tussen arm en rijk.

– Bestuurders die verantwoordelijk zijn voor saneringen en of mismanagement een bonus krijgen terwijl de rest van de organisatie (werknemers) moet lijden.

– Er is geen accountability meer.

– De politiek die er niks aan doet. Of samenspant met de elite.

2. – “Stop het graaien” petitie (https://petities.nl/petitie/stop-het-graaien)

Topmensen in het bedrijfsleven harken het grote geld binnen, terwijl de werkloosheid oploopt tot recordhoogte. Beide zijn met elkaar verbonden: minder personeel = meer winst voor een bedrijf = hogere salarissen voor de top. Die spiraal moet doorbroken. De overheid doet niks, dus tijd voor actie.

Bij voldoende steun (40.000 handtekeningen) starten ze een Burgerinitiatief.

– “Young united” (https://www.youngandunited.nl/)

Young & United wil werkende jongeren voor eens en altijd een stem en gezicht geven. Dat kan alleen met spraakmakende acties die gepaard gaan met de nodige publiciteit. De halve stripact van vakkenvuller Soufian ten overstaan van ceo Dick Boer tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold is hier een bekend voorbeeld van.

– “Stichting ons geld” (http://onsgeld.nu/)

De huizenbubbel, de enorme werkloosheid en de toenemende ongelijkheid worden grotendeels veroorzaakt door de manier waarop geld gecreëerd wordt, door private commerciële banken. Dit moet maatschappelijk bespreekbaar worden voor het te laat is.

– “Vereniging Kreditunie Nederland” (http://www.dekredietunie.nl/)

De Vereniging van Kredietunies in Nederland (VKN) stimuleert, faciliteert en begeleidt de invoering van een stelsel van kredietunies in Nederland. Kredietunies bieden MKB- ondernemers een alternatieve toegang tot krediet.

– “We are change Rotterdam” (http://wearechange.nl/)

We Are Change is onderdeel van een internationale ontwikkeling waarin mensen zelf media maken. Wij brengen wat we zelf belangrijk vinden! Wat waarheid of leugen is, kunnen we duiden, maar laten we liever aan u zelf over…… We behandelen u namelijk liever niet als ‘overheids-afhankelijke kleuters’. Wij ondersteunen niet per definitie degene die we interviewen (het gaat ons om onze vragen!). We vinden politieke termen als ‘links’,’rechts’, ‘kiezers’, ‘consumenten’ of ‘burgers’ e.d. nietszeggend en achterhaald. We presenteren geen (complot)theorie maar stellen liever vragen waarin, een ieder beleefd, de tijd en het woord wordt gegund. Wij controleren het staatsbelang; o.a. politiek, staatspropaganda, BOA, belasting, politie tot bank of multinational!

– “Follow the money” (http://www.ftm.nl/)

Follow the Money is een journalistieke beweging met een glashelder doel: zij doet onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee schade aanrichten aan grote groepen in de samenleving. Ons wapen: radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Follow the money is daarbij ons redactionele Leitmotiv waarbij we ook heel nadrukkelijk mogelijke oplossingen in beeld brengen.

– DSW (http://www.dsw.nl/Consumenten/visie)

DSW Zorgverzekeraar is een zorgverzekeraar met 530.000 verzekerden. DSW vindt dat iedereen recht heeft op een gemakkelijk toegankelijke en betaalbare zorg van een hoge kwaliteit. Daarom is DSW Zorgverzekeraar dicht bij de zorg betrokken en participeert DSW in talrijke zorginhoudelijke projecten. Zorg verzekeren is meer dan premie innen en nota’s uitbetalen. Betrokkenheid bij de zorg en een uitstekende relatie met onze klanten en met de zorgverleners zijn kenmerkend voor DSW. Dat wij hierin goed slagen blijkt uit het feit dat bij de invoering van de basisverzekering al meer dan 150.000 mensen naar DSW zijn overgestapt.

3. – Banken ( De financiële sector)

– NS

– Zorgverzekeraars en zorginstellingen

Bron: http://tvblik.nl/hollandse-zaken/machteloze-burgers