2016 Amsterdam komt met variant op ‘melkertbaan’

Werkloosheid

Amsterdam creëert een ‘werkbrigade’ voor 500 werklozen. Met een tweejarig contract knappen ze de publieke ruimte op.

De gemeente Amsterdam komt met een nieuwe variant op de ‘melkertbanen’ uit de jaren negentig: de komende twee jaar kunnen vijfhonderd werklozen aan de slag in de ‘werkbrigade’. Ze verdienen het minimumloon en krijgen een contract voor twee jaar. Ze gaan Amsterdamse buurten opknappen, het verkeer regelen bij wegwerkzaamheden of ze worden gastheer of gastvrouw in winkelcentra of op pleinen.

De werkbrigade is bedacht door SP-wethouder Arjan Vliegenthart van Sociale Zaken. De eerste dertien werknemers gaan komende maandag al aan het werk. De gemeente maakt voor de komende twee jaar 10 miljoen euro vrij, voor het verbeteren van de buurten is er 54 miljoen euro.

In de jaren negentig kwam PvdA’er Ad Melkert als minister van Sociale Zaken met gesubsidieerde banen voor werklozen. Die ‘melkertbanen’ kregen een slecht imago, omdat mensen niet doorstroomden naar ander werk en andere werknemers erdoor zouden worden verdrongen.

In NRC noemt Vliegenthart het „een wijdverbreid misverstand” dat de melkertbanen zijn mislukt. „Die banen hebben een hele hoop mensen werk en waardigheid gegeven en betekenden een verbetering van onze publieke ruimte. Denk aan de controleurs in de bus, conciërges op school. De melkertbaan was ook helemaal niet bedoeld als doorstroombaan naar ander werk.”

Lees hier het interview met Arjen Vliegenthart: Uit de bijstand, in de ‘werkbrigade’

De Amsterdamse ‘werkbrigadiers’ moeten na twee jaar plaats maken om ook anderen een kans te geven op werk. „Wij gaan hen dan begeleiden naar een reguliere baan”, zegt Vliegenthart.

Volgens Vliegenthart zijn de ‘gewone werklozen’ de afgelopen jaren in de verdrukking geraakt door voorkeursbeleid voor gehandicapten, die niet meer terecht kunnen in sociale werkplaatsen en met subsidie in gewone bedrijven aan het werk moeten gaan.

Voor de ‘gewone werklozen’ is de werkbrigade bedoeld: mensen in de bijstand die al wat ouder zijn en met een beetje begeleiding en training aan het werk kunnen gaan.

Vliegenthart zegt dat hij in het college de steun van de VVD kreeg „omdat we hebben afgesproken dat iedereen mag meedoen in deze stad”.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/29/amsterdam-komt-met-variant-op-melkert-baan-4525602-a1524025?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=Vandaag&utm_content=&utm_term=20160930