2016 Armer dan Crooswijk kan niet

Postcode 3034 is de armste plek van Nederland, heeft het toonaangevende Sociaal en Cultureel Planbureau berekend. Maar in Crooswijk, dat vanaf vandaag de lijst van de meest armoedige wijken aanvoert, gelooft geen mens dat.

,,De armste wijk van ons land? Ik kan het me niet voorstellen.” Marit van Hove – Crooswijker sinds een jaar – kijkt vol ongeloof langs de rij bakfietsen en tweewielers met kinderzitje naar het einde van de straat. Voorbij de rij moderne, nog naar vers beton ruikende huizen ligt ‘arm en grijs’ Crooswijk, van oudsher een volksbuurt.

“Ze klagen niet, maar je merkt aan alles dat ze het niet breed hebben”

Peter Kik (63)

Tweeverdieners, zeg maar yuppen, rukken op in Crooswijk. Gelokt door dure huurwoningen, door koopwoningen waarvoor je al snel drie ton moet uittrekken. Marit van Hove: ,,Ik heb in Amsterdam gewoond. Mij kun je niet wijs maken dat het hier armer is dan daar.”

De cijfers van het SCP logenstraffen haar woorden. In Crooswijk, zeggen de cijfers, leven drie op de tien inwoners onder het niet-veel-maar-toereikendcriterium. Maar goed, niet alleen in Crooswijk is het armoetroef. Van de twintig armste buurten in Nederland vind je er zeven in Rotterdam. Naast Crooswijk ook Tussendijken, Bospolder, Oude Noorden, Rubroek en het Oude Westen. Opvallend: van die 7 sluit de vermaarde Tarwebuurt in Charlois de rij. En Amsterdam? In de top twintig slechts één hoofdstedelijke wijk, de Kolenkit.

Koploper

“Crooswijk is een wijk in opkomst”

Marit ten Hove

Wat betreft Crooswijk is het SCP luid en duidelijk. De nieuwe koploper, die tegen wil en dank het stokje heeft overgenomen van de wijk Heechterp-Schieringen in Leeuwarden, steeg de armoede verhoudingsgewijs sterk: in 2012 stond het postcodegebied nog op de 26ste plaats, in 2011 op de 19de.

Evenals Marit van Hove gelooft coördinatrice Tonnie van der Sluis van kringloopwinkel Lets Paradijs niets van de cijfers. ,,De rekensom betreft toch het jaar 2013? De meeste mensen met een uitkering waren toen na de grote sloop in de wijk vertrokken. Nu staan er dure woningen, of worden er zulke woningen gebouwd. Bovendien gaan betrekkelijk weinig Crooswijkers naar de voedselbank. Tweehonderd, driehonderd, niet meer.”

Maar laat je door de nieuwbouw niet verblinden, vervolgt Crooswijker Peter Kik: ,,In onze wijk zie je veel verborgen armoede. Ouderen, allochtonen. Mensen die leven van hun AOW’tje. Ze klagen niet, maar je merkt aan alles dat ze het niet breed hebben. Dat blijft zo, ook als de tweeverdieners de wijk in trekken.”

Maar, zo voorspelt nieuwkomer Marit van Hove: ,,Crooswijk is geen rijke buurt en wordt dat ook niet. Maar dat predicaat armste wijk raken we heel snel kwijt. Crooswijk is een wijk in opkomst.”

http://www.ad.nl/rotterdam/armer-dan-crooswijk-kan-niet~ad5323cc/