Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft jarenlang een ‘Armoedesignalement’ uitgegeven, maar stopte daar mee. Ze geven nu een nieuw vervolg op de Armoedesignalementen in de vorm van een digitaal dossier: ‘Armoede in kaart‘.
Het SCP werkt met een andere armoededefinitie dan het CBS dat ook cijfers over armoede publiceert. Volgens de CBS-definitie was in 2014 10,4% van de Nederlandse bevolking arm. Volgens het ‘niet-veel-maar-toereikendcriterium’ van het SCP was in 2014 7,6% arm. In 2015 en 2016 zou dat dalen naar 7,0 %, maar dat is een raming: de meest recente gegevens dateren van 2014.
Een flink deel van armen ís werkend, 41 procent. En daarvan het grootste deel ‘gewoon’ in loondienst. Tot de risicogroepen behoren verder eenoudergezinnen en kinderen tot 12 jaar. Onder 65-plussers is het armoedepercentage relatief laag: 3%. De meeste armoede komt voor onder niet-westerse allochtonen, met name onder Marokkaanse Nederlanders. Van hen behoort 22 procent tot een huishouden met een inkomen onder het ‘niet-veel-maar-toereikendcriterium’. Dat is ruim vier maal zoveel als autochtonen.
Klik hier om naar ‘Armoede in kaart’ te gaan..
Bron: https://www.socialealliantie.nl/index.php/nieuwsbrief/nieuwsbrief-2016-7#zesb