2016 Experiment: minder plichten, meer bijverdienen in de bijstand

Gemeenten mogen vanaf volgend jaar gaan experimenteren met de bijstand. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken afgesproken met een aantal gemeenten. De bedoeling is om bijstandsgerechtigden minder verplichtingen op te leggen en hen een groter deel van hun inkomen te laten behouden.

Utrecht, Groningen, Wageningen en Tilburg willen grootschalige proeven beginnen met de uitkeringen. “Dit is een belangrijke stap”, zegt wethouder Mattias Gijsbertsen uit Groningen. “We willen mensen met een uitkering stimuleren om in zichzelf te investeren.”

Wethouder Victor Everhardt uit Utrecht zegt dat de gemeente erachter wil komen op welke manier mensen met een uitkering weer gaan meedoen aan de maatschappij. Bijstandsgerechtigden die deelnemen aan het experiment hoeven niet meer naar banen te solliciteren. Ook mogen zij tot twee keer meer bijverdienen dan nu is toegestaan.

“Met deze experimenten kunnen we bekijken hoe we mensen het best aan een baan helpen.”

John Kerstens, PvdA-Kamerlid

De PvdA heeft lang aangedrongen op proeven, zegt Kamerlid John Kerstens. “Coalitiepartner VVD was daartegen, maar die partij heeft het verzet opgegeven. Met deze experimenten kunnen we bekijken hoe we mensen het best aan een baan helpen.”

De onderzoeken mogen twee jaar duren. Ook andere gemeenten kunnen zich nog aanmelden om mee te doen. Staatssecretaris Klijnsma staat in totaal 25 gemeenten toe te experimenteren met de bijstandsregeling.

Naar verwachting zullen alleen al in Tilburg zeshonderd mensen met een uitkering meedoen aan de proef. Dat is zo’n tien procent van alle bijstandsgerechtigden in de stad. Utrecht en Groningen gaan samen met de lokale universiteiten bekijken hoe zij de experimenten gaan vormgeven.

http://nos.nl/artikel/2135299-experiment-minder-plichten-meer-bijverdienen-in-de-bijstand.html