2016 Finse werklozen krijgen basisinkomen

Is een basisinkomen doelmatiger dan een uitkering, en wordt de ontvanger van zo’n inkomen meer gemotiveerd om te werken? De Finse regering gaat dat testen door 2000 werklozen een basisinkomen te geven.

Vanaf 1 januari krijgen 2000 willekeurig gekozen werklozen geen werkloosheidsuitkering meer, maar een basisinkomen. Het gaat om een bedrag van 560 euro per maand waarover geen belasting hoeft te worden betaald. Er zijn ook geen voorwaarden aan verbonden, dus de werkloze kan ook gewoon bijklussen.

Weigeren mag niet

De uitkeringsgerechtigden horen kort voor de jaarwisseling of ze aan de proef meedoen. Het gaat om mensen in de leeftijd van 25 tot 28 jaar die in november een werkloosheidsuitkering hadden.

Ze mogen niet weigeren. Het is volgens Helsinki voor het eerst dat een land zo’n basisinkomen op deze schaal geeft. Door de bureaucratie rond uitkeringen deinzen veel werklozen ervoor terug werk aan te nemen, omdat er dan op de uitkering zal worden gekort via belastingen. Mogelijk valt die schroom weg bij een basisinkomen.

Zwitserland verwierp basisinkomen

Bovendien verdwijnt veel papieren rompslomp. De werkloze hoeft niet aan te tonen dat hij werk zoekt en de uitkeringsinstanties hoeven niks meer te controleren. Als de werkloze werk aanneemt, hoeft hij dat bij niemand op te geven, want aan het basisinkomen zijn geen voorwaarden verbonden.

In heel de wereld wordt er over het basisinkomen nagedacht en worden er plannen gemaakt om het uit te proberen, zoals in Nederland, Canada en Californië. De Indiase regering doet er onderzoek naar. In Zwitserland verwierp een grote meerderheid van de kiezers eerder dit jaar het idee van een basisloon.

Nederlands proefkonijn

In Nederland kreeg Frans Kerver een jaar lang een basisinkomen van de stichting Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving (MIES). Hij kreeg twaalf maanden lang een basisuitkering van 1000 euro per maand.

Hij noemde in een interview met RTL Nieuws een basisinkomen geen vetpot: “Je kunt niet drie keer per jaar met je luie reet op het strand liggen. Daarentegen hoef je je ook geen zorgen te maken: je kunt met 1000 euro per maand eten en een dak boven je hoofd betalen. Daarnaast kun je je kind naar een sportclub sturen, zonder dat je aan hoeft te kloppen voor allerlei subsidies.”

http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/finse-werklozen-krijgen-basisinkomen