2016 Gemeente: armoede niet te voorkómen als Rijk niet ingrijpt

De Utrechtse wethouder Victor Everhardt gaat in Den Haag aan de bel trekken vanwege de structureel té lage inkomens voor gezinnen met een uitkering, die kinderen hebben ouder dan twaalf.

ls het rijk die uitkeringen niet verhoogt, kan de gemeente echte armoede voor zulke groepen inwoners niet voorkomen, zegt Everhardt.

Zelfs geen zakgeld
Utrecht is vorig jaar samen met enkele andere gemeenten in Nederland begonnen met experimenten om armoede in de stad uit te bannen. Nu blijkt dat een gezin met oudere kinderen op bijstandsniveau 307 euro in de maand tekortkomt, ook als gebruik is gemaakt van alle oude en nieuwe regelingen in de stad. Een stel in de bijstand zonder kinderen heeft elke maand 138 euro te weinig.

[([002_779_rb-image-2896750.jpeg])]

Actualiteitencongres Schuldhulpverlening: 15 november

Problematische schulden is een groot en complex issue. Laat u tijdens het congres in één dag op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen>>

Het Nibud, kenniscentrum voor huishoudfinanciën, heeft dat voor de gemeente uitgerekend nu het armoedebeleid bijna een jaar loopt. Sommige gezinnen kunnen zelfs dingen als energie, voeding en huur niet altijd betalen. Op visite gaan of kinderen zakgeld geven is onmogelijk.

Maatwerk geen zin
Volgens Everhardt is niet alleen de uitkering, maar ook het kindgebonden budget voor gezinnen met oudere kinderen te laag. Daarnaast is Utrecht een dure stad om in te wonen. De gemeente gaat met de corporaties praten over huurverlagingen en het uitbreiden van het aantal sociale huurwoningen. ,,Maar als het rijk het basisinkomen niet op orde brengt, heeft alle maatwerk en incidentele ondersteuning geen zin.”

Gemeente: armoede niet te voorkómen als Rijk niet ingrijpt