2016 Jeugdwerkloosheid daalt, maar niet in Rotterdam

In de stad van “de mouwen opstropen en gewoon doen” lukt het niet om jongeren weer aan het werk te krijgen. In de rest van Nederland daalt de jeugdwerkloosheid juist wel licht.

9000 werkloze jongeren

Rotterdam telt zo’n 9000 werkloze jongeren. Dit betekent dat bijna 18 procent van de jongeren werkloos is, landelijk is dit percentage volgens het CBS 11 procent. Daarnaast zijn er veel jongeren die niet meer in de systemen voorkomen, omdat ze de zoektocht naar werk hebben opgegeven of één uur of meer werken en daarom niet mee worden geteld.

Onderzoeksbureau +Confidence heeft drie jaar onderzoek gedaan naar jongeren in de achterstandswijken van Rotterdam. Ze hebben gesproken met tientallen beleidsmedewerkers, jongerenwerkers en de jongeren zelf.

In dezelfde periode zijn in tien Europese steden en landen vergelijkbare studies gedaan. De Nederlandse onderzoekers tekenden hun resultaten op in het boek “De jeugd maar geen toekomst?” dat afgelopen maand uitkwam.

“Veel jongeren stoppen vroegtijdig met het traject en dan is er geen zicht meer op.”

Suzanne Tan, onderzoekster

De onderzoekers keken naar de effectiviteit van het beleid dat jongeren aan het werk of naar school moet krijgen. “De projecten voor jongeren in Rotterdam zijn an sich wel goed, maar ze bereiken niet de jongeren die ze zouden moeten bereiken. Veel jongeren stoppen vroegtijdig met het traject en dan is er vaak geen zicht meer op”, zegt Suzanne Tan.

Dit herkent ook wethouder Werkgelegenheid Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam). “We hebben redelijk zicht op een aantal projecten waarvan we zeker weten dat ze werken, maar we hebben onvoldoende zicht op welk traject goed werkt voor welke jongeren.”

“Sommigen zijn werkloos, maar trekken wel stapels van 20.000 euro.”

Kevin (20)

Fabian Keerveld is jongerenwerker in Rotterdam-Zuid. Hij bezoekt de plekken in de wijk waar de overlast van jongeren het grootst is en probeert met ze in gesprek te komen. Keerveld: “Wij treffen veel jongeren die op zoek zijn naar werk. Ze hangen veel op straat en treffen leeftijdsgenoten die ook geen werk hebben. Ze zijn gevoelig voor criminaliteit en nemen elkaar daarin mee.”

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2110255-jeugdwerkloosheid-daalt-maar-niet-in-rotterdam.html