2016 Korten op bijstandsuitkering bij samenwonen mag van rechter

Ontvangers van een bijstandsuitkering die samenwonen met een andere volwassene, mogen worden gekort op hun uitkering. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald, de hoogste rechter op het gebied van sociale zekerheid.

In dertien zaken moest de Raad beoordelen of de kostendelersnorm door de beugel kan, die sinds begin vorig jaar geldt. Die norm bepaalt dat mensen bij samenwonen mogen worden gekort op hun uitkering; met hoe meer mensen ze een woning delen, hoe lager de uitkering.

De rechter beoordeelt dit als redelijk, aangezien mensen die samenwonen hun woonlasten kunnen delen. Volgens de Raad blijft “de vangnetfunctie van de bijstand gewaarborgd, blijft het lonend om te werken en wordt een bijdrage geleverd om de schatkist van de overheid op orde te brengen”.

Mantelzorg

Mensen die een huis delen om mantelzorg te kunnen geven of ontvangen, kunnen eveneens een verlaging van hun bijstandsuitkering verwachten. Ook zij kunnen immers kosten delen, stelt de rechter. Wie voor de zorg extra kosten moet maken, kan een beroep doen op de bijzondere bijstand.

Een uitzondering op het verlagen van de uitkering bij samenwonen kan worden gemaakt als sprake is van commerciële huur of als iemand kostganger is, mits dit een puur zakelijke relatie is.

Voor familieleden die woonruimte aan elkaar verhuren geldt deze uitzondering niet; dit om schijnconstructies te voorkomen.

http://nos.nl/artikel/2140800-korten-op-bijstandsuitkering-bij-samenwonen-mag-van-rechter.html