2016 Moratorium (Rustperiode bij schuldhulp)

Schuldeisers kunnen binnenkort voor een periode van maximaal zes maanden in de wacht worden gezet, zodat schuldenaars orde op zaken kunnen stellen voordat zij op terugbetaling overgaan.

Die toezegging doet staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) donderdag in de Tweede Kamer.

In de wet, die al in 2011 tijdens het vorige kabinet werd aangenomen, is zo’n mogelijkheid van een afkoelperiode opgenomen. Dit wordt ook wel een moratorium genoemd. Alleen de benodigde algemene maatregel van bestuur (amvb) bleef al die tijd uit. Zo’n amvb is een uitvoeringsbesluit bij een wet door de koning.

“Dit zit al een poos in de pet”, zegt Klijnsma. De wet belandt in de Kamer nadat er eerst in mei een consultatieronde van zes weken volgt, zo beloofde de bewindsvrouw. Daarna moet de wet nog langs de Raad van Staten.

“Ik wil heel graag dat het moratorium voor 1 januari 2017 het licht gaat zien”, aldus Klijnsma.

Niet wachten

Zo lang willen het CDA en de ChristenUnie niet wachten. Deze partijen presenteerden donderdag een eigen wetsvoorstel die een zogenoemde adempauze voor mensen in de schulden moet regelen. De wet wordt pas teruggetrokken zodra Klijnsma haar belofte nakomt.

“Het kabinet schreef in 2014 dat het moratorium halverwege 2016 in werking zou treden”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. Haar partij nam het initiatief bij het schrijven van de nieuwe wet.

Veel partijen zijn verontwaardigd dat het proces zo lang moet duren. D66 noemt het “schokkend”. Volgens Klijnsma heeft dat met het wetgevingscapaciteit te maken, maar het CDA noemt dat ongeloofwaardig. Alleen de VVD sprak zich uit tegen een rustperiode tijdens een schuldhulptraject. De partij wijst op de verantwoordelijkheid van mensen om schulden aan te gaan en om die vervolgens ook te betalen.

http://www.nu.nl/geldzaken/4247039/kamer-dringt-rustperiode-bij-schuldhulp.html