2016 Oproep voor gaarkeukens in Rotterdam

Door het aangescherpte beleid van de voedselbanken zijn gaarkeukens weer nodig, zegt de gepensioneerde oprichter van de Voedselbank Sjaak Sies. Teveel mensen vallen volgens hem nu buiten de boot die wel voedselhulp nodig hebben.

”Als je in Nederland een voedselpakket wilt aanvragen, mag je maximaal 180 euro per maand te besteden hebben. Wanneer je er ook maar één euro boven zit, vervalt je recht op een pakket,” legt Sjaak uit.

Tweede Wereldoorlog
Om mensen die moeilijk rond kunnen komen toch te helpen, zouden er weer gaarkeukens moeten komen, net als tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sies denkt aan één centrale gaarkeuken met verschillende distributieplekken in de stad, bijvoorbeeld bij kerken.

Sies wil niet terug naar de lange rijen die in de oorlog voor de gaarkeukens stonden. Hij wil kant-en-klaar-maaltijden serveren die mensen ter plekke kunnen opeten.

Jolanda
De 53-jarige Jolanda heeft problemen met het UWV en komt maar moeilijk rond van haar 50 euro in de week. “Ik ga nu eens in de twee weken naar de kerk voor wat warme maaltijden maar een gaarkeuken zou een echte uitkomst zijn”.

Jolanda moet er niet aan denken ook nog kinderen te onderhouden van het weinige geld. “Maar ik zie zoveel gezinnen om me heen die ik direct mee zou vragen. Er is veel schaamte en soms weten mensen niet waar ze naar toe kunnen”, zegt Jolanda.

Sies denkt dat er nog duizenden anderen zijn zoals Jolanda. Hij wil zijn plan voor gaarkeukens van de grond krijgen door zijn oude netwerk aan te spreken. Sies zoekt nog sponsors en vrijwilligers voor de gaarkeukens.

http://www.rijnmond.nl/nieuws/142482/Oproep-voor-gaarkeukens-in-Rotterdam