2016 Rijk drijft prijzen op

AMSTERDAM – De prijsstijgingen van goederen en diensten in de afgelopen twintig jaar komen voor een opvallend groot deel op het conto van belastingverhogingen en andere overheidsmaatregelen.

Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend publiceert, blijkt dat goederen tussen januari 1996 en januari 2016 met 31,1 procent duurder zijn geworden. Meer dan een derde van die prijsstijging, 12,6 procent, wordt veroorzaakt door btw- en accijnsverhogingen.

Zo werd aardgas in twintig jaar tijd bijna drie keer zo duur, en betalen consumenten dit jaar 70 procent meer voor hun autobrandstof dan halverwege de jaren negentig. Ook heel gewone producten zijn stukken prijziger geworden: een pak melk werd 67 procent duurder.

Bij de diensten zijn grote uitschieters te vinden waar de overheid op de achtergrond meespeelt: riolering is ruim 2,5 keer duurder geworden, parkeergeld – op veel plaatsen door gemeentebesturen bepaald – steeg net iets minder hard.

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen zegt: „We hebben al jarenlang een gematigde inflatie, maar er zijn grote uitschieters.”

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/25908322/__Rijk_drijft_prijzen_op__.html