2016 Uitkeringsgerechtigden leren ondernemen

ROTTERDAM – Een school om ’eigen baas’ te worden gaat als eerste in Nederland in Rotterdam beginnen. Inwoners met een uitkering worden in een gratis, tien weken durend programma begeleid om de eerste stappen te zetten als ondernemer.

In september gaat de cursus van start op het Albeda College. Op de EigenBaas Avondschool schrijven de deelnemers hun eigen ondernemingsplan en moeten zij op het eind hun bedrijf pitchen voor banken, coaches, ondernemers en initiatiefnemer Qredits Microfinanciering Nederland.

De uitkeringsgerechtigden krijgen tijdens de cursus hulp van docenten, ervaren ondernemers en professionals uit het bedrijfsleven. Allerlei thema’s komen volgens de non-profit organisatie Qredits, dat sinds 2009 kredieten verstrekt aan startende ondernemers en al bestaande bedrijven, aan bod. Zo zal er aandacht zijn voor persoonlijke effectiviteit, marktonderzoek, sterkte-zwakteanalyse, social media en financiering.

Qredits heeft voor het gratis lesprogramma de handen ineengeslagen met de gemeente Rotterdam, uitkeringsinstantie UWV en ROC’s. Volgens directeur Elwin Groenevelt van Qredits heeft de organisatie veel ervaring in het helpen van mensen met het oprichten van een eigen bedrijf. „In de afgelopen zes jaar hebben wij achtduizend kredieten verstrekt van in totaal 160 miljoen euro aan beginnende en al bestaande bedrijven.”

„Wij hebben al e-learnings en 650 coaches die deelnemers een half tot een jaar begeleiden. Het leek ons nu ook fijn om dat in klassikaal verband te doen zodat mensen ervaringen kunnen delen.”

Overigens heeft de instantie al op ROC’s in het hele land EigenBaas programma’s voor studenten. „Dat hebben wij nu omgebouwd voor uitkeringsgerechtigden.”

De EigenBaas Avondschool is in trek. ,,We hebben nu al meer dan dertig aanmeldingen. Niet iedereen kan meedoen, we zullen een selectie moeten maken. Wij willen eigenlijk geen grotere klassen dan vijftien deelnemers.” Aan de mensen die buiten de boot vallen wil Qredits een coach koppelen om het op die manier te proberen.

Qredits gaat ook avondscholen in Eindhoven en Almelo beginnen. ,,Als dit een succes is willen we volgend jaar 40 van dit soort avondscholen”, aldus Groenevelt.

http://www.telegraaf.nl/dft/geld/werk-inkomen/26387015/__Uitkeringsgerechtigden_leren_ondernemen__.html