2016 Winkelcursus werklozen

Het Werkplein Eemsdelta heeft donderdag per direct de stekker uit een cursus ‘gezond winkelen’ voor werklozen getrokken na een storm van protest op sociale media.

Een groep van dertien bijstandsgerechtigden kreeg deze week in een volle Lidl-supermarkt in Delfzijl les over gezond voedsel. Voor het oog van alle overige klanten werd hun keus uit het winkelaanbod beoordeeld. Na afloop moesten ze alle producten weer terugleggen in de schappen.

Fit voor werk-project

De cursus was onderdeel van het re-integratietraject ‘Fit voor werk’. De deelnemers gaan drie keer per week naar de sportschool om hun conditie te verbeteren en daarmee hun kansen op een baan.

De boodschappencursus leidde donderdag tot negatieve reacties uit het hele land nadat columniste en oud-journaliste Gea van Loon op Facebook schreef over het gevoel van schaamte en vernedering van de deelnemers.

Daarop besloot het bestuur van het Werkplein en de Intergemeentelijke Sociale Dienst voor Delfzijl, Appingedam en Loppersum onmiddellijk te stoppen met het hele ‘Fit voor werk-project’.

Spijt

ISD/Werkplein-bestuurder en wethouder Meindert Joosten betreurt de commotie. ,,Het is zeker niet de bedoeling dat deelnemers aan het traject zich ongemakkelijk voelen. Het spijt ons dat dit op deze manier is gebeurd.’’

Op zich staat de wethouder nog steeds ,,achter de intentie dat uitkeringsgerechtigden actief meewerken aan hun re-integratie. Gezondheid is daarbij een belangrijk aspect.’’’ Joostens erkent echter dat ,,de manier van uitvoeren vragen oproept’’.

http://www.dvhn.nl/groningen/Stekker-uit-winkelcursus-voor-werklozen-Delfzijl-21222001.html