2017 App helpt Amsterdammer door wirwar van armoederegelingen

Een nieuwe, simpele app moet Amsterdamse minima inzicht geven in alle regelingen en mogelijkheden die de gemeente biedt, maar die voor velen moeilijk te vinden zijn.

Zelfs bij Stichting Samen Is Niet Alleen (SINA), die zich bezighoudt met armoede in Amsterdam, zijn ze af en toe de weg kwijt in alle regelingen voor minima in de stad. “Daarom kunnen we ons voorstellen dat Amsterdammers zelf helemaal geen overzicht hebben,” zegt Jurre van de Kamp van SINA.

Hij zegt geregeld mensen te spreken die geen idee hebben van welke regelingen ze allemaal gebruik kunnen maken. Daarom stapte hij met het idee van een overzichtelijke app naar Hack Your Future, een initiatief dat programmeerlessen aanbiedt aan vluchtelingen.

Vluchteling
Zo kwam het dat Syrische vluchteling Sarea Alkebaly (27) aan de slag ging om de brei aan informatie in een overzichtelijk format te gieten. Vanuit het azc in de voormalige Bijlmerbajes bouwde hij een half jaar lang aan de web-app die eerder deze maand in samenwerking met Roxanne Allard werd gelanceerd.

“En het mooie is dat het allemaal geen cent heeft gekost,” zegt Van de Kamp. “Waar bij de gemeente duizenden ambtenaren aan werken, hebben wij gedaan met een paar vrijwilligers.”

Met Amsterdamvoorziet.nl krijgt iedereen de informatie op maat: je vult in wat je situatie is, hoe oud je bent en in welk stadsdeel je woont en je krijgt precies de regelingen te zien die op jou van toepassing zijn. Hulp bij schulden of rechtsproblemen bijvoorbeeld, of een gratis consult bij de dierenarts.

Wie hulp nodig heeft bij de aanvraag hiervan, kan via Whatsapp of telefoon contact opnemen met stichting SINA. Binnenkort moet de app ook nog vertaald worden in het Engels.

Bron: http://www.parool.nl/amsterdam/app-helpt-amsterdammer-door-wirwar-van-armoederegelingen~a4481502/