2017 Basisinkomen in Kenia? Oprichter eBay stort half miljoen

Wat in Terneuzen niet lukte, gaat in Kenia wel gebeuren: er komt een groot onderzoek naar het basisinkomen. Miljoenen dollars worden verdeeld over duizenden mensen. Een van de geldschieters is Pierre Omidyar, de oprichter van eBay.

493.000 dollar geeft de oprichter en oud-voorzitter van eBay weg aan GiveDirectly, die op hun beurt het geld weer weg gaan geven aan Kenianen die leven onder de armoedegrens, schrijft Business Insider. De organisatie is op dit moment al een kleine proef aan het doen in een paar dorpjes, maar bereidt zich nu voor op een experiment ter waarde van 30 miljoen dollar. Onder andere dankzij Omidyar is er nu 23,7 miljoen dollar opgehaald.

26.000 mensen

In het onderzoek krijgen verschillende groepen mensen verschillende bedragen: van 12 jaar een basisinkomen tot een eenmalig bedrag. Door het geluk en het gedrag van de testkandidaten te meten, wil de organisatie inzicht krijgen in de effecten van het basisinkomen. In totaal krijgen zo’n 26.000 mensen geld.

Volgens een woordvoerder van de foundation van Omidyar verwacht hij veel van dit onderzoek. “Omidyar Network gelooft fundamenteel dat het steunen van mensen ervoor zorgt dat ze zichzelf, hun families en hun communities beter maken.”

Terneuzen, eat your heart out

Het project heeft wat weg van een afgeschoten experiment in Terneuzen. Het gemeentebestuur wilde aan deelnemers twee jaar lang onvoorwaardelijk 993 euro netto per maand geven.

Het ministerie van Sociale Zaken haalde een streep door het programma, omdat het tegen de Participatiewet zou ingaan. Hierbij wordt een tegenprestatie verwacht, zoals solliciteren of het terugbetalen van de uitkering bij ‘teveel’ inkomsten. Terneuzen zoekt nu naar een aangepaste vorm van het experiment.

http://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/basisinkomen-in-kenia-oprichter-ebay-stort-half-miljoen