2017 Ministerie kritisch over plan basisinkomen Terneuzen

Het ministerie van Sociale Zaken is zeer kritisch over het plan van Terneuzen om inwoners gedurende een proefperiode een basisinkomen te geven. Een inkomen verstrekken zonder verplichtingen, is strijdig met de Participatiewet, oordeelt het departement.

Wethouder Cees Liefting van Terneuzen, verantwoordelijk voor het idee van de proef met het basisinkomen, denkt dat het ministerie van zijn plan is geschrokken. Hij wijst erop dat er mogelijkheden zijn voor een flexibele toepassing van de Participatiewet en gaat ervan uit dat het rijk Terneuzen nog steeds een kans wil bieden om ermee te experimenteren.

“Wat mij betreft is het nog niet voorbij”, zei Liefting in het NOS Radio 1 Journaal. Sociale Zaken heeft de wethouder aangeboden om samen te overleggen over de vraag of en hoe het voorstel binnen de wettelijke kaders kan worden uitgevoerd.

Gezonder

Het idee is om twintig inwoners van de gemeente gedurende een begrensde periode een basisinkomen te geven. Liefting verwacht dat deze mensen, die geen betaald werk hebben, zich gezonder voelen als ze dankzij een gegarandeerd inkomen kunnen deelnemen aan de samenleving. Ze worden dan niet gedwongen te solliciteren.

Bovendien zou er voor de gemeente minder papierwerk gemoeid zijn met een basisinkomen dan met reguliere uitkeringen.

“We worden vanuit het Rijk aangespoord om out of the box te denken”, zegt Liefting. “We willen niet denken vanuit het systeem; we willen juist gezondheidsproblemen oplossen die het gevolg zijn van het systeem.”

De gemeenteraad van Terneuzen vergadert vanavond over de proef met het basisinkomen. Als er groen licht wordt gegeven, wil Liefting ook weten of de raad ermee akkoord gaat dat hij mogelijkheden buiten de wet bekijkt.

http://nos.nl/artikel/2154926-ministerie-kritisch-over-plan-basisinkomen-terneuzen.html