2017 Noodklok UWV over langdurig werklozen

ROTTERDAM – De arbeidsmarktpositie van een grote groep werklozen is de laatste jaren zo verslechterd, dat ’maatschappelijke uitsluiting’ dreigt. Het UWV luidt vanochtend de noodklok voor laaggeschoolden, (oudere) langdurig werklozen, arbeidsgehandicapten en niet-westerse migranten.

 Wie voor het begin van de economische crisis een slechte arbeidsmarktpositie had, zag die in de meeste gevallen alleen maar slechter worden. Ze komen niet aan het werk, of alleen in een flexibele baan.
UWV-directeur Tof Thissen: „Na jaren van crisis draait onze economie weer goed, aar dat zal niet zo ervaren worden door werknemers die langdurig aan de kant staan. Zeker nu de arbeidsmarkt aantrekt, is het van belang dat ook mensen die een zwakke arbeidsmarktpositie hebben, kunnen meedoen met werk.”

Melkertbaan

In een interview met de Volkskrant pleit Thissen daarom voor een terugkeer van gesubsidieerde banen. „In de zorg, op scholen, in het openbaar vervoer, bij gemeenten, blijft werk liggen, of het wordt gedaan door vrijwilligers. Terwijl duizenden mensen langs de kant staan.”

Die mensen langs de kant laten staan is duurder dan ze met overheidsgeld aan een baan helpen, denkt Thissen. „Ik durf de stelling aan dat we nu veel duurder uit zijn”, zegt hij. „We moeten nadenken over moderne vormen van gesubsidieerd werk, ook in bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp en het onderhouden van de tuin.”

In Nederland zit 43% van alle werklozen al langer dan een jaar thuis. In veel andere Europese landen ligt dat aandeel lager.

Bron: http://www.telegraaf.nl/dft/geld/werk-inkomen/27940242/__Noodklok_langdurig_werklozen__.html