2017 Zo vergaat het de 65-plusser in ons land (en dat is alles behalve slecht)

Ouderen zijn een belangrijk thema voor veel politieke partijen. De VVD belooft ze meer koopkracht, GroenLinks meer personeel in zorginstellingen en 50Plus wil de AOW-leeftijd weer naar 65 hebben. Maar hoe vergaat het de ouderen in Nederland ten opzichte van twintig jaar geleden en zijn ze echt zo zielig als sommige politici zeggen?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de 3,1 miljoen 65-plussers in Nederland onder de loep genomen en hun welbevinden op allerlei vlakken vergeleken met twintig jaar geleden. De belangrijkste bevinden zijn op een rij:

Eigen woningbezit 

In 2015 had de helft van alle 65-plussers een eigen woning. Twintig jaar eerder was dat nog ongeveer 30 procent. Dat eigen woningbezit heeft het vermogenvan ouderen flink verhoogd.

Lag dit twintig jaar geleden op 23.800 euro, in 2015 was dit 86.500 euro. Ook als de eigen woning niet meetelt nam het vermogen van ouderen in twintig jaar tijd per saldo toe: van 9000 naar 12.000 euro.

De hypotheekschuld is door de meeste 65-plus woningbezitters grotendeels of volledig afbetaald. Onderwaarde komt maar bij 3 procent voor. Door dalende huizenprijzen tussen 2008 en 2013 nam het vermogen van ouderen af, maar veel minder scherp  bij jongere huishoudens.

Vermogen en besteding

65-plus-huishoudens geven meer uit. Het bestedingsniveau ligt nu bijna 40 procent hoger dan in 1995. Ouderen zijn in de afgelopen twintig jaar relatief meer gaan uitgeven aan vervoer, recreatie, cultuur en restaurants. Zo hebben ouderen bijvoorbeeld steeds vaker een eigen auto.

Het inkomen van ouderen lag naar het prijspeil van 2015 bijna 30 procent hoger dan dat van de generatie ouderen twintig jaar eerder. Die inkomensstijging komt doordat steeds meer vrouwen naast hun AOW een aanvullend pensioen ontvingen. Daarnaast waren gepensioneerden hoger opgeleid dan hun leeftijdsgenoten in 1995, waardoor ze een groter aanvullend pensioen opbouwden.

Kleine kanttekening bij deze voor ouderen fijne cijfers: er zijn meer ouderen met schulden. Ouderen zijn over het algemeen een stuk pessimistischer over de economie dan de groep 25 tot 64-jarigen.

Niet alleen qua vermogen, maar ook als je kijkt naar het inkomen zijn 65-plushuishoudens er de afgelopen twintig jaar meer op vooruitgegaan dan het gemiddelde huishouden.

Gezondheid

Mannen en vrouwen worden steeds ouder maar dan wel met een chronische ziekte. Dit komt door betere diagnoses en behandelmethodes maar ook omdat sommige ziektes, zoals diabetes, vaker voorkomen dan twintig jaar geleden.

Ze hebben ook steeds vaker overgewicht. Vooral mannen wegen vaak een pondje te veel. In cijfers: Meer dan 60 procent van de 65- tot 75-jarigen had in 2015 te kampen met overgewicht en van de 75-plussers was dat bijna 60 procent. Twintig jaar eerder had nog niet de helft van de 65-plussers last van zwaarlijvigheid.

Bedankt, babyboomer

Nog niet overtuigd dat ouderen het best wel goed hebben? Lees dan even deze brief ‘Beste babyboomer, stop met zeuren’. Daarin schreef RTL Z’s Frederieke Hegger al: “Er is dus geen reden tot mopperen bij ouderen, er is reden tot feest. De kleinste kans op armoede zit bij de gepensioneerden. En nergens op de wereld is er zo weinig armoede onder ouderen als in Nederland.”

Bron: http://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/zo-vergaat-het-de-65-plusser-in-ons-land-en-dat-is-alles-behalve-slecht