Klusdag met Rotary Raalte

Op 23 april was het eindelijk zover: naast financiele steun wilde de Rotary Raalte ook kennismaken met ATD Vierde Wereld door de handen uit de mouwen te steken. Een aanbod dat we graag aannemen en liefst ook niet voor 1 keer, maar om te herhalen en wellicht met andere acties samen te werken.

Lees hieronder het verslag van de dag.

Klusdag met Rotary Raalte

In april hadden we op ’t Zwervel een klusdag. Deze groeide uiteindelijk, min of meer uit, tot een klusweekend, daar mensen van ver eerder kwamen. Klussen waren en zijn er genoeg. In en rond het ontmoetingscentrum is er altijd genoeg te doen.

De opkomst was goed, het hart van veel mensen ligt bij het ’t Zwervel en men voelt zich er verantwoordelijk voor, het is voor velen als hun tweede thuis.

Samen met mensen van de Rotary Raalte werd vooral op de zaterdag de handen uit de mouwen gestoken en stevig aangepakt. Er werden ramen gewassen, de huiskamer kreeg een goede zuig en een dweil beurt, de schuur werd in de carboleum gezet de perkjes daarrond opgefleurd met bloeiende planten. Het speelgoed dat in kasten in de schuur stond werd uitgezocht en verplaatst naar de speelkamer in de boerderij, de jongerenruimte in het voorhuis kreeg een schilderbeurt, het gereedschap in de schuur werd gesorteerd, gras gemaaid in het bos en de internetverbinding werd verbeterd. Maar vooral gonsde druk gepraat, gelach, werd er gezongen en gefloten, kennis gemaakt, was er ruimte voor ontmoeting.

Bij die uitnodiging van de klusdag werd gevraagd iets mee te brengen voor de soep, die we samen aten tijdens de lunch. Een idee geïnspireerd door het verhaal van de soepsteen. Helaas hadden we geen tijd genomen om het verhaal te vertellen, maar desondanks vond iedereen het een heel goed idee. Er kwam zelfs een voorstel om iedereen uit te nodigen voor een volgende keer voor een afsluitende maaltijd iets mee te nemen.

Het verhaal van de Soepsteen in het kort: een reiziger die in een dorp aankomt en ziet dat iedereen honger heeft, maar niemand heeft voldoende om de honger te stillen. Ook deze reiziger heeft niets behalve een soepsteen. Hij vroeg om een pan met water en bracht deze aan de kook met de soepsteen erin. Toen hij van de soep proefde zie hij dat de soep wel al lekker was maar dat deze nog lekkerder zou smaken als iemand misschien wat groente had, de een bracht worteltjes, de ander prei en nog iemand selderij enz., zo werd de pan rijkelijk gevuld doordat iedereen deelde wat ie in huis had. Het werd een heerlijke soep, de honger werd gestild omdat er voldoende was voor iedereen, men voelde de saamhorigheid, de vreugde van het samen delen, het samen eten het samen verantwoordelijkheid nemen en het samen verantwoordelijk zijn.

Na de lunch had de Rotary Raalte nog een verrassing voor ons, ze overhandigden een cheque aan Gerard de organisator van deze klusdag. Een heel mooi gebaar dat we met een applaus ontvingen.

Tegen 17.00 uur waren de meeste klusen geklaard en gingen de mensen van Rotary Raalte naar huis.

s Avond was er na de maaltijd, voor degenen die nog een nachtje bleven, een gezellige avond bij het kampvuur. Voor sommigen was het ondanks de warmte van het vuur toch te fris en zij gingen binnen een spelletje jokeren.

De volgende morgen na het ontbijt hebben we met de aanwezigen nog de klusdag geëvalueerd.

Er waren veel tips en ideeën voor de volgende keer in juni!