Kunstwerk vogels op ‘t Zwervel

Op 4 juni 2021 kwamen 4 werkers van  Sterk uit Armoede op ‘t Zwervel bijeen. Eén van hen is Martin Pragt, die al eerder een kunstwerk in het bos heeft geplaatst (3 spiralen, “Hoogmoed”).

Hij is als kind in de (arme) Veenkoloniën opgegroeid en deed een toneel-opleiding. Hij heeft veel werkervaring in het onderwijs, zowel rond theater als ook het opleiden van mensen met een armoede-achtergrond. Martin gelooft heel sterk in de samenwerking tussen ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting en professionele werkers met andere achtergronden.

Het kunstwerk verbeeld de ‘levenscyclus’ van opgroeien, voluit leven en sterven. Het sluit aan bij een uitspraak van Wresinski “…om een solidaire wereld te doen ontstaan. Eén wereld, onze wereld, waaraan iedere mens voordat hij sterft, het beste van zichzelf heeft gegeven.” De vogels verbeelden ook de vrijheid, die veel mensen op ‘t Zwervel ervaren. We verlangen naar een wereld waarin niemand meer gevangen is in armoede, waarin je de ruimte voelt om te worden wie je ten diepste wilt zijn. We zullen Martin vast nog vaker terugzien op ‘t Zwervel!

Met dank aan de hulp van buurtgenoten Hans en Miriam op deze dag!