2017 ‘We hebben onze handen vol aan arme 70-plussers’

Steeds meer Nederlanders weten niet hoe ze uit een situatie van armoede moeten ontsnappen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Inmiddels zijn er meer dan 400.000 mensen die tenminste vier jaar in staat van armoede verkeren.

Jan Bonne Veldhuizen, dominee te Enschede, komt ze dagelijks tegen. Hij is voorman van 35 vrijwilligers van het diaconaal platform die werken vanuit de Stadsbank. De vrijwilligers helpen samen met de Stadsbank mensen in financiële problemen. Veldhuizen stopte op zijn 52ste met een goedbetaalde baan als ict’er, werd dominee en startte het vrijwilligersproject met de Stadsbank.

Jan Bonne Veldhuizen van het diaconaal platformNOS/ BART KAMPHUIS

“Hier komen mensen die morgen niet weten wat ze moeten eten. Het potje staat niet klaar en de kelderkast is leeg. We hebben een noodfonds om mensen kortstondig te helpen. Maar mensen vinden het moeilijk om hulp te accepteren.”

De grootste categorie mensen die op ons afkomt is Jan Modaal.

Jan Bonne Veldhuizen, dominee in Enschede

“De laatste jaren zitten we met een enorme groei aan mensen die een dubbel inkomen hebben gehad en waar één inkomen wegvalt. Dat is de grootste categorie mensen die op ons afkomt, Jan Modaal. Als deze mensen in de schulden komen, zijn ze veel beroerder af dan iemand die een uitkering krijgt”, zegt Veldhuizen.

“Die laatste wordt nog aan alle kanten geholpen. Maar Jan Modaal valt in één keer van het dak af.” Ze komen in de knel doordat hun inkomen fors daalt, bijvoorbeeld door loonbeslagen, terwijl ze nog relatief hoge lasten hebben.

70-plussers

Verder ziet de dominee vooral veel oudere mensen. “We hebben onze handen vol aan de 70-plussers. Die kunnen niet met de digitale wereld van tegenwoordig omgaan, alle formulieren goed invullen en ga zo maar door. Velen belanden in een toestand van armoede.”

Zo helpt hij een vrouw van 83 jaar oud wiens zoon weer thuis is komen wonen na een scheiding. “Na een jaar krijgt ze een aanslag van de belastingdienst van 2300 euro of ze haar huurtoeslag even terug wil betalen. Die mevrouw beseft echt niet dat haar subsidie verdwijnt als ze haar zoon in huis heeft. Ze kwam zo in de problemen dat ze haar huur niet meer kon betalen.”

“Dan heb ik stil verdriet. Dat mensen op deze leeftijd dit nog mee moeten maken. Moet je je voorstellen. Die mevrouw heeft haar hele leven lang alles netjes betaald.”

Bron: http://nos.nl/artikel/2157106-we-hebben-onze-handen-vol-aan-arme-70-plussers.html